lördag 16 februari 2019

Oredraget 2019

Förra helgen var jag och tävlade i Furudal på den svenska samojedsamlingen. Jag körde sex-spann släde med hundarna: Saiko, Charlie, Igor, Jotka, Mieto och Moss. Det var tio spann som startade i klassen.

Tävlingen är en tvådagarstävling och distansen är totalt 20km+ (i år var det totalt 25km uppdelat på tvådagarsheat).

Första tävlingsdagen startade jag som nummer sju. Hundarna verkade taggade trots det blöta och tunga föret och höll god fart de första kilometrarna och vi kom i fatt och förbi spannet som hade startat 2 min före oss. Resten av etappen gick hyfsat och jag var nöjd med dagen.

På söndagen startade vi som nummer fem. Redan innan start började Charlie visa att han nog tyckte att Saiko, som han gick i led med, luktade riktigt gott och han var mer intresserad av att para sig än att springa. När starten väl hade gått kom vi iväg med god fart och fortsatte så ca 1,5 km sedan tog lusten över och det blev stopp. (till saken hör att Saiko inte löpte men tydligen luktade hon väldigt gott ändå).
Efter en del trasslande insåg jag att jag måste byta ledarhund och satte fram Mieto tillsammans med Charlie (Mieto har aldrig gått i led tidigare men alltid gjort ett mycket gott arbete som wheeldog) och Saiko, som blivit så osäker av Chalies uppvaktningar att hon inte alls ville röra sig framåt, fick gå som nummer två.
Äntligen rörde sig spannet framåt igen. Vi hade vid det laget blivit omkörda av spannet som startade två minuter efter oss.
Medveten om att vi verkligen inte hade tid att slösa bort om vi skulle klara meriteringen gjorde jag vad jag kunde för att uppmuntra hundarna att öka tempot och hjälpte dem i alla uppförsbackar.

Vi höll skaplig fart men en fart som egentligen var mer anpassad för längre distans - inte för sprint. När vi hade några få kilometer kvar till mål var vi plötsligt ikapp spannet som hade passerat oss tidigare. Vi höll oss på ett par spannlängders avstånd och höll jämna steg, så i en backe fick spannet framför oss ett supertrassel och efter ca 10 sekunders avvaktan insåg jag att det skulle ta tid innan de kom iväg så jag valde att köra förbi. Vi korsade mållinjen utan fler incidenter, tyvärr med en totaltid som var en sekund längre än spannet som vi hade kört om och som inte räckte till ettt 1:a pris. Vi slutade på en sjätteplats och missade den meritering  jag hade hoppats på med dryga minuten. Nu hoppas jag på goda träningsförutsättningar inför nästa säsong.


Målgång första dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar